Op vakantie in de Achterhoek

Bossen, kastelen en pittoreske plaatsjes

In het oosten van de provincie Gelderland ligt De Achterhoek. De streek wordt vaak verward met Twente, dat noordelijker, in de provincie Overijssel, ligt. De Achterhoek kenmerkt zich door een afwisselend landschap met bossen, weiden en zacht glooiende heuvels. In dat landschap liggen veelal kleine plaatsen, waar de tijd soms stil lijkt te staan. Ook staan er tal van indrukwekkende kastelen en buitenhuizen.


Kasteel BerghKasteel Bergh, 's-Heerenbergh


Plaatsen in De Achterhoek

Aan de westkant van De Achterhoek vind je een aantal wat grotere steden, waaronder Zutphen, Doetinchem en Arnhem. De grootste plaats in het oosten van de Achterhoek is Winterswijk. Andere wat grotere plaatsen in de Achterhoek zijn Groenlo, Aalten en Lichtenvoorde.

Naast die grotere plaatsen vind je er tal van leuke kleine plaatsjes. De bekendste zijn LochemBredevoort en Bronckhorst. Lochem is een fraai stadje in een bosrijke omgeving. Bredevoort heeft een naam opgebouwd als Boekenstad. Bronckhorst is een prachtig historisch stadje - en misschien we het mooiste stadje van Nederland!


Wat is er te doen?

De Achterhoek leent zich uitstekend voor een korte wandel- of fietsvakantie. De afwisseling tussen de rust van de natuur en het gezellige drukte in steden als Zutphen en Arnhem zorgen ervoor dat je je er geen moment hoeft te vervelen.

Het gebied staat niet bekend om grote attracties of uitbundige evenementen. Er is echter één uitzondering: De Zwarte Cross. Die vindt elk jaar plaats in de buurt van Lichtenvoorde en is inmiddels uitgegroeid tot een nationaal evenement waar, voor jong en oud, van alles te beleven valt.

Tips Op vakantie in De Achterhoek