Wandelen in De Peel

een weids en waterrijk landschap

15 vierkante kilometer prachtige natuur en nergens een hoogspanningsmast of een autosnelweg te bekennen? Bestaat zoiets wel in Nederland? Het antwoord is 'ja' en je vindt het in het Nationaal Park De Groote Peel, op de grens van Brabant en Limburg.


Netherlands Grote Peel lakeDe Groote Peel - Dirk van der Made (CC-BY via Wikipedia)


Eindeloze leegte

De Peel is een hoogveengebied, dat in de loop der eeuwen grotendeels is ontgonnen. Verder is er eigenlijk niets mee gedaan. Er zijn geen akkers of weilanden van gemaakt - en dat is wat dit gebied zo bijzonder maakt. Een gigantische leegte, van alleen maar heide, veen, moerassen en plassen.


Heerlijk wandelen

Door het gebied lopen slechts drie wandelpaden van verschillende lengtes. Voor auto's, brommers, fietsers en paardrijders is het gebied niet toegankelijk. Die kom je dus ook niet tegen!

De wandelpaden zijn natuurpaden, dus ze zijn niet verhard. Dat betekent dat ze, na een natte periode, erg modderig kunnen zijn. Goede wandelschoenen of laarzen zijn dan wel een must.

Onderweg kom je vrijlopende runderen en paarden tegen en zijn er plekken waar de bodem flink opveert. Dit alles maakt een wandeltocht door De Peel tot een unieke en onvergetelijke ervaring.

Tips Wandelen in De Peel