Lochem

Landstadje in het groen

Lochem is een kleine stad in het oosten van provincie Gelderland: de Achterhoek. Lochem is bekend om haar historische binnenstad, fraaie kastelen en villa's en een omgeving met glooiende landschappen en een rijke natuur.


Kasteel De Cloese in LochemKasteel De Cloese, Lochem


Geschiedenis

Lochem is al sinds de prehistorie bewoond. Er zijn veel archeologische vondsten gedaan die laten zien dat er al in de steentijd mensen in de omgeving woonden. Lochem kreeg in 1233 zijn stadsrechten. In de Middeleeuwen was het een belangrijke vestingstad en lag daarom in de 80-jarige oorlog regelmatig onder vuur. Er zijn nog steeds sporen te zien uit deze tijd, zoals het stratenplan, dat sinds de Middeleeuwen nagenoeg ongewijzigd is gebleven. Aan het eind van de 19e eeuw werd Lochem uitgebreid met één van de fraaise villawijken van ons land: Berkeloord.


Cultuur en vermaak

In Lochem is veel te doen op cultureel gebied. Er zijn regelmatig exposities te zien in het Stadshuus en er is de Schouwburg Lochem, waar diverse voorstellingen worden gegeven. Ook is er een filmhuis waar regelmatig films worden vertoond. Verder zijn er veel mooie wandel- en fietsroutes in de omgeving van Lochem, waar men de natuur kan verkennen. Het riviertje de Berkel leent zich uitstekend voor een roeitocht.


Verkeer en vervoer

Lochem is goed bereikbaar per auto, bus en trein. Het station ligt net buiten de stad. Daarnaast zijn er ook bussen die vanuit oa. Zutphen en Deventer naar Lochem rijden. Ook is er een goede verbinding met de snelweg A1, waardoor men snel naar andere steden in Nederland kan reizen. In de omgeving vind je vele fiets- en wandelpaden.


In de buurt

In de omgeving van Lochem zijn veel leuke dingen te doen. Zo zijn er vele kastelen, waarvan er enkele ook te bezichtigen zijn. De omgeving van Lochem is prachtig, met glooiende landschappen en flinke bossen waar heerlijk gewandeld en gefietst kan worden. Lochem ligt op een steenworp afstand van de steden Deventer en Zutphen, beide bekend om hun historische binnensteden en de aanwezigheid van leuke winkels en gezellige terrassen.

Tips Lochem - stadje in het groen